Padel; racketsporten som kombinerar tennis och squash. Sporten spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis.

Padel eller Padeltennis är en racketsport med likheter till tennis och squash. Sporten utvidgas snabbt och är världens mest växande sport! I Spanien och Sydamerika har sporten miljontals utövare. Padel är en sport för alla. Padel ger dig ett roligt motionspass oavsett ålder eller nivå!

Padel spelas i en glasbur. Spelplanen delas av ett nät. Underlaget är vanligen konstgräs. Padelbollarna liknar tennisbollar, men är lite långsammare och mindre. Racketarna är 4 cm tjocka och gjorda av ett kompositmaterial.

Padel spelas alltid som dubbel, dvs. två mot två. Sporten handlare därför mycket om samarbete och taktik. Tennisens räknesystem används också i padel. Spelet går ut gå på att få bollen över nätet och studsa på motståndarnas planhalva. I spelet används glasväggarna och ger en till dimension i sporten.

Ursprung
Utvecklaren av Padel anses vara den mexikanska Enrique Corcuera. Han skapade spelet 1968-69 i Acapulco, Mexiko. Spelet spreds ursprungligen till andra delar av Mexiko, från vilken den passerade genom Marbella i hela Spanien. 

Om spelet
Spelare: Spelas oftast som dubbel mellan två par spelare. 
Serve: Serven måste slås underifrån. Andraserve tillåts precis som i tennis. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i exempelvis squash. Det är tillåtet att valla bollen i sin egen glasvägg över på motståndarnas planhalva. 
Poäng: Poängsättning sker precis som i tennis.

Boll: Den största skillnaden på en tennisboll och en padelboll är trycket i bollen.

Racket: Av kompositmaterial utan strängar med slagytan perforerad av hål. 

Spelplanen: Banan har ett golv av betong, cement, plast eller konstgjort gräs. Den är utformad som en miniatyr av en tennisbana med måtten 10×20 m, i mitten delad av ett centralt 0,88 m högt nät. Banan är kringbyggd av 4 meter höga väggar av glas eller tegel, den sista övre metern dock av ett stängsel. 

Padelhallen: